onsdag 14. mai 2014

Forsøk: Kobbertråd

Hypotese: Jeg tror kobbertråden blir sølv.

Hensikt: finne ut hva som skjer om man legger kobbertråd i sølvnitratløsning.

Utstyr: 

  • Kobbertråd
  • Sølvnitratløsning

Teori: Jern og kobber ligger høyt på lista i spenningsrekka. Metaller som ligger høyest i spenningsrekka  gir fra seg sine elektroner til edle metaller. Vi sier at de oksideres. Edle metaller gir sjeldent fra seg elektroner, de ligger dermed langt nede i spenningsrekka. Spenningsrekka er nemlig en oversikt over metaller, hvor de er sortert etter sitt spenningspotensiale. Edle metaller tar til seg elektroner, de blir redusert.

Bilder:
Fremgangsmåte: Vi laget en figur av kobbertråden og la den oppi sølvnitratløsningen. Vi lot den ligge der i noen minutter, ved så å observere hva som skjedde.



Observasjoner: Kobbertråden ble først litt svart-grå, og etter en stund begynte det å legge seg sølvbelegg på kobbertråden. Sølvnitratløsningen ble grønn etterhvert som det kom sølvbelegg på kobbertråden.

Konklusjon: Sølvionene i sølvnitratet er frie. Disse legger seg dermed raskt på kobbertråden. Sølvionene reduseres, de tar opp elektroner fra kobberionene. Sølvionene fester seg på kobberet. Derfor kan vi se et sølvbelegg på kobberet. Kobberionene mister noen elektroner i sitt ytterste skall. Kobberionene løsnes og ligger løst i sølvnitratløsningen. Etter en stund vil sølvionene og kobberionene bytte plass. Sølvnitratet blir omgjort til kobbernitrat. Det er derfor løsningen får en grønnlig farge. Sølvionene blir til metallisk sølv. Reaksjonslikningen er dermed slik:
 Cu+2Ag+ à Cu2++2Ag 


Spenningsrekka forklarer hvorfor sølvionene tar til seg elektroner fra kobberionene. Kobber ligger høyere opp i spenningsrekka. Det er dermed enklere for kobber å oksideres. Sølv ligger langt nede i spenningsrekka, og gir sjeldent fra seg elektroner. Om vi da hadde tatt en sølvtråd i kobberløsning ville ingenting ha skjedd. 

Kilder: 
www.ndla.no
Naturfag 3 boka 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar