Hensikt:
Illustrere halveringstiden til radioaktive stoffer ved bruk av terninger.
Utstyr:
20 terninger
plastkopp
Beskrivelse:
Jeg kastet 20 terninger, fem runder. Første runde kastet jeg alle de 20 terningene, og fjernet alle sekserene jeg fikk. Jeg fortsatte videre med de resterende terningene (ikke-sekserene). Da jeg hadde kastet terningene 10 ganger, fortsatte jeg videre på de neste rundene (fem runder totalt). Jeg noterte ned hvor mange ikke-seksere jeg fikk for hvert kast, og førte det inn i tabellen nedenfor.
Teori:
Radioaktive stoffer sender ut usynlig, men energirik stråling. Årsaken til utsendingen av stråling er endringer i atomkjernene til det radioaktive stoffet. Så godt som hele massen til atomet er samlet i atomkjernen. Denne kjernen består av protoner (positiv ladde) og nøytroner (nøytralt ladde). Fellesnavnet for protoner og nøytroner er nukleoner (kjernepartikler). Elektronene kretser rundt kjernen.
Alle grunnstoffer har felles antall protoner i atomkjernen, men antall nøytroner varierer. På fagspråket sier man at grunnstoffene har forskjellige isotoper. For eksempel så har alle atomene i grunnstoffet Karbon (C) seks protoner i kjernen, og har derfor atomnummere seks. Noen karbonatomer har seks nøytroner i kjernen, noen har syv og noen har åtte. Karbon har derfor tre isotoper.
Noen isotoper kan være ustabile. For å bli stabile sender stoffet ut stråling, nemlig radioaktiv stråling. I alt finnes det tre ulike strålingstyper: alfa-, beta-, og gammastråling (navngitt etter de tre første bokstavene i det greske alfabetet). Alfastråling er heliumkjerner, og har lang bølgelengde. Da sender noen ustabile atomkjerner ut partikler som består av to nøytroner og to protoner. Når atomet sender ut alfastråling vil de helt nye atomkjernene inneholde to protoner mindre, og det blir dannet et nytt grunnstoff. Betastråling er elektroner. Et nøytron blir delt i et elektron og et proton, deretter forlater elektronet kjernen i stor fart. Gammastråling er energirike fotoner, der energien i fotonene er "overskuddsenergi" som atomene frigjør først etter utsendelse av alfa eller betastråling.
1. På hvilken måte kan terningkast brukes til å simulere halveringstiden til et radioaktivt stoff?
2. Hvis vi tenker oss at terningene kastes en gang i minuttet, hvor lang tid er da halveringstiden?
1. Hvis terningene skal representere atomene og de radioaktive stoffene, kan vi få en forståelse for hvor stor sannsynlighet det er for at atom blir spaltet over en viss tidsperiode. Halveringstiden fra dette forsøket er et eksempel på hvordan nettopp denne spaltingen foregår. Halveringstiden er ikke lik på alle radioaktive stoffer, derfor kan ikke dette forsøket vise halveringstiden til alle radioaktive stoffer, da noen stoffer bruker lengre eller kortere tid enn andre stoffer.
2. Jeg leser av i tabellen jeg lagde at halveringstiden er ca. etter 4. kast. Hvis vi ser for oss at hvert kast varer et minutt, vil halveringstiden være ca. 4 minutter. Utgangspunktet var 100 terninger, etter ca. 4 min var antall terninger 51, altså så godt som halvert.
Konklusjon:
Halveringstiden til et radioaktivt stoff avhenger av atomkjernenes spalting i løpet av et tidsrom. 6'erne jeg fikk da jeg slo terningene i dette forsøket illustrerer spaltingen av et radioaktivt stoff. Når 50 av de 100 terningene jeg kastet er seksere, symboliserer det at det radioaktive stoffet er halvert. Radioaktive stoffer spaltes forskjellig, noen har kortere halveringstid enn andre, fordi de spaltes lettere. Dette forsøket er dermed kun en modell for hvordan nedbryting av radioaktive stoffer kan foregå.
Feilkilder:
Eventuelle feilkilder kan være at jeg telte terningene feil, eller skrev feil i tabellen. Jeg var riktig nok nøye med opptelling og innføring, så jeg fikk ingen feilkilder.
Kilder:
http://helenefnaturfag.blogspot.no/2012/12/halveringstid-med-terningkast.html
Naturfag 3 boken, kapittel 3 "radioaktivitet"