tirsdag 15. oktober 2013

Forsøk 2: Spektre

LyskildeHypotese
Stearinlysemisjonsspekter
magnesiumflammesammenhengende spekter
lysstoffrøremisjonsspekter
lommelyktabsorpsjonsspekter
lyspære
sammenhengende spekter

Utstyr:
  • Håndspektroskop
  • Magnesiumtråd
  • Lighter
  • Stearinlys
  • Lysrør
  • Klype
  • Lommelykt
  • Lyspære
  • Mobilkamera
Hensikt:
Se på ulike spektre gjennom et håndspektroskop, de forskjellige bølgelengdene i den elektromagnetiske strålingen blir skilt fra hverandre, så man kan se fargene hver for seg.


Fremgangsmåte: 
Vi laget først hypoteser om hvilke fargespektre vi trodde hver lyskilde ville få, utifra hva slags gass de ulike lyskildene bestod av. Vi trakk gardinene i rommet godt for, så vi skulle prøve så godt vi kunne å unngå feilkilder. Vi så på de forskjellige lyskildene gjennom et håndspektroskop, som fortalte oss hva slags fargespektre de har.

Observasjoner: 
Grønn tekst= riktig hypotese
Rød tekst= feil hypotese

Lyspære: fargespekter med hvite merker i midten. tydelig rødt, oransje, gul så hvitt, grønn, blå og lilla
Lommelykt: absorpsjonsspekter, skille mellom fargene
Lysstoffrør: emisjonsspekter, veldig tydelig skille mellom fargene
Magnesiumflamme: sammenhengende spekter, med mye blått
Stearinlys: fargespekter, fullt
Naturlig lys: sammenhengende spekter, som regnbuen

Forklaring:
  • lyspære: inneholder stoffet wolfram som gløder. Vi sjekket fargespektret til dette stoffet på internett, som stemte overens med det spekteret vi så. Glødende faste stoff er et sammenhengende spekter.

  • Sollys: Sollys er hvitt lys som er sammensatt av alle fargene vi kan se (7 farger), derfor var vår hypotese at det skulle være et sammenhengende spekter. Egentlig skal det være et absorpsjonsspekter, men øynene våre er bygget opp slik at de ikke klarer å se klart alle fargene, derfor så vi kun et sammenhengende spekter.
  • lommelykt: Stoffet i en LED-lommelykt er en blanding av gallium, aleminium og arsenikk (Galliumaluminiumarsenid). Når vi så på disse tre stoffene kombinert så vi et spekter som var likt det spekteret vi så gjennom håndspektroskopet, nemlig absorpsjonsspekter.
  • lysstoffrør: inneholder den edle gassen Argon. Argons fargespekter stemmer over ens med våre observasjoner av et emisjonsspekter. Grunnet til at det har dette spekteret er at vi ser spekteret fra direkte gass. 

  • Magnesiumflamme: Vi observerte ikke det sorte området i spekteres grønne del, som vi la merke til da vi søkte opp spekteret til magnesium. Vi tror dette skyldes feilkilden blandingslys, som kan ha påvirket hvor godt vi så skillene mellom fargene. Emisjonsspekter skulle det egentlig være, siden vi tente på ren magnesiumtråd. 
  • Stearinlys: Vår hypotese var at vi skulle se et emisjonsspekter, fordi vi trodde at det var gassen som glødet. Det viste seg at vi tok feil, det ga oss et sammenhengende spekter fordi det er det faste stoffet i veken på lyset som gir glød.


Bilde av de forskjellige spektrene:

Konklusjon: 
Vi fant ut at vi er omgitt av stråling hele tiden, og at lyskilder har forskjellige spektre, utifra hva slags gass de inneholder.


Fagstoff: 
Et sammenhengende spekter er spekteret til glødende væske, glødende fast stoff eller gass med høyt trykk. Lyskildene kaller vi hvitt lys, og det sender ut alle fargene i spekteret (ROGGBIF). Emisjonsspekter er spekterer til en gass. Gassen er lyskilden, man ser bestemte spektrallinjer, resten er svart. Absorpsjonsspekter er spekteret til et lys som passerer gjennom en gass. Gassen absorberer noen fontoner fra lyskilden, lyset blir svakere på disse bølgelengdene, og det vil vises svarte streker i fargespekteret. 

Feilkilder:
Det var ikke et helt mørkt rom, så vi fikk ikke kun fokusert på en lyskilde, det ble et blandingslys. En annen feilkilde er synet våres, som ikke klarer å observere alt. Utstyret kan også være med på å gi oss feil informasjon, hvis for eksempel noe er galt med ustyret, eller at vi tar det i bruk på feil måte.

Kilder:
Naturfag 3 bok
http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/364050


Bilder: Hanna Sofie Eftedal